tisdag 15 oktober 2013

Torka nypon

Nu snoppas, delas och torkas nyponen, främst dom stora köttiga nyponen från vresrosor, men alla nypon går att använda.
Vresrosorna är dom nypon som ger mest för allt arbete man lägger ner, men ofta får man höra att man ska undvika att plantera dom för att dom sprider sig i vår vilda natur. Det är säkert sant i "södra" Sverige, men så här långt upp i norr verkar inte fröna klara sig förbi dom första åren i det vilda. Det går utmärkt att driva upp små plantor själv och plantera ut, men då måste dom få lite hjälp att freda sig mot den vilda floran ett par år. När dom väl har etablerat sig och vuxit sig stora, så är dom svåra att få bort. Men en total uppgrävning och efterföljande gräsklippning under ett par år, gör susen.
Bergsrosor är vanliga här uppe i Lappland och deras små droppformade nypon är väldigt tunnskaliga. Om man torkar dom och sedan delar och rensar bort fröna har man fantastiskt gott och tuggit naturgodis. Väldigt mycket jobb för väldigt lite "mat", men gott.

Vi har fått många kommentarer & frågor så här kommer en uppföljning: 
Fråga: Varför torkar ni innan delning?
Svar: Ibland kan vi dela nyponen först, men eftersom vi bor i lappland så händer det ofta att nyponen inte mognar riktigt förrän den har varit frost. Då blir dom lite mosiga och går inte att dela men kniv direkt, det blir bara "mos". Då löser vi det genom att först snoppa dom och torka dom lite i helt tillstånd. Sedan kan vi dela dom, för då har dom blivit tillräckligt hållbara för att tåla att bli delade med en kniv. Sen torkar vi dom helt färdigt. Det är också en helt särskild teknik att plocka dom i mosigt tillstånd.

Fråga: Ska ni göra klipulver?
Svar. Inte då, fast sonen fick något förväntansfullt i ögonen när han hjälpte till att rensa nyponen och jag berättade att man brukade använda nyponhåret som klipulver. =)
Nä, vi torkar dom så här och förvarar dom hela i lufttäta 10-liters hinkar. Sen blöter, mixar, passerar och värmer vi dom när vi ska äta. Om vi inte gör små söta presentpåsar till storstadsbor och andra som inte förstår sig på passervaggor, då sitter vi och petar ut alla kärnor och hår med sked och tandborste. Men många såna presenter per år blir det INTE!

Dessutom är det bara att konstatera att det är enorm skillnad på hur man kan odla och hur växter beter sig i norra Norrlands inland (Lappland) om man jämför med "södra" Sverige (alltså i resten av Sverige, som vi ser det). Vresrosen är ett exempel på massor av växter som ses som "invasiva" i övriga landet, men som inte alls är några problem här uppe i Lappland. Eller, som profilen för Lappmarkens Trädgårdssällskap kommenterar detta inlägg på FB: "Bra inlägg om vresrosornas nyttighet i lappländskt klimat- för tyvärr har deras dåliga rykte söderifrån gjort att många inte törs plantera dem här. Dumt, eftersom de inte beter sig lika invasivt i lappmarken, och dessutom är några av de mest  härdiga rosarter som finns och därmed en viktig tillgång för rosälskare i zon 7-8. Så fram för mera rosodling i Lappland!"

Här ett inlägg om hur vi gör nyponsoppa som fortfarande innehåller mesta mängd av alla de nyttiga ämnen som finns i dessa makalösa bär:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/01/egen-nyponsoppa.html

Inga kommentarer: